Forszmak

Składniki:

20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy śląskiej
1/2 kg mięsa wieprzowego (schab, karczek)
20 dag obranych ogórków kiszonych
20 dag cebuli

1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
150 ml kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz, kostki rosołowe drobiowe, liście laurowe, ziele angielskie, mąka, olej

Wykonanie:

Mięso kroimy w paski i smażymy na rumiano, przekładamy do dużego garnka.

Boczek kroimy w paski, przesmażamy i przekładamy do garnka z mięsem.

Kiełbasę kroimy (np. w półplasterki) i do garnka.
To samo z cebulą, kroimy w piórka, smażymy i do garnka.
Zalewamy taką ilością wody aby składniki były przykryte.
Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki i dodajemy wraz z koncentratem do reszty, gotujemy jeszcze kwadrans.

Z mąki i oleju robimy zasmażkę, dodajemy do forszmaku. Następnie dodajemy śmietanę :) Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty