PODUDZIA KURCZAKA NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM

SKŁADNIKI:
podudzia z kurczaka 7 szt
mięso mielone mieszane lub nie, w/g gustu 300 g
jajko 1 szt
bułka tarta 3 łyżki
cebula 1 duża szt
czosnek 3 ząbki
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany
tłuszcz do wysmarowania formy, smalec ze skwarkami do polania z wierzchu.

WYKONANIE:
Z podudzi musimy pozbyć się kości w tym celu ostrym nożem przecinamy skórę aż do kości po obu stronach podudzia i następnie obracając kością wyciągamy ją.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, utarty czosnek na drobnej tarce, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wcześniej podsmażaną na złoty kolor posiekaną cebulkę. Masę mięsną doprawimy solą, pieprzem majerankiem i gałką muszkatołową.
Masę wciskamy do podudzi, które układamy do wysmarowanej szklanej formy do pieczenia.
Podudzia polewamy smalcem ze skwarkami, posypujemy papryką i czosnkiem granulowanym oraz lekko solimy.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 *C na ok 40 min.

Komentarze

Popularne posty