DESER SZARLOTKA- DZIECINNIE PROSTY


SKŁADNIKI:
Jabłka 3-4 szt, cynamon, masło 2 łyżki +100 g na kruszonkę, śmietana 30%, cukier w/g gustu do jabłek +100 g na kruszonkę + 3 łyżki do śmietany, mąka 100 g na kruszonkę.
WYKONANIE:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.

Masło (2 łyżki) rozpuścić w rondelku wraz z cukrem,
 następnie dodać jabłka i dusić aż całkiem się rozpadną.
Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem (3 łyżki).
Z cukru 100 g, masła 100 g oraz mąki 100 g robimy kruszonkę
- mąkę siekamy z masłem i cukrem, formujemy grudki ciasta
układając je na blaszce do pieczenia, pieczemy do uzyskania złotego koloru i studzimy.

Do szklanek czy pucharków układamy mus jabłkowy, lekko posypujemy cynamonem,

kolejno układamy bitą śmietanę i zimną kruszonkę, przyozdabiamy melisą lub miętą.

Komentarze

Popularne posty