BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI
SKŁADNIKI:
masło 250 g
cukier 3/4 szklanki
woda 1/3 szklanki
kakao gorzkie 3 łyżki
granulowane mleko w proszku 2 opakowania = 500 g
bakalie: orzechy, rodzynki, pistacje, migdały itp.
WYKONANIE:
Ponieważ masa bardzo szybko twardnieje w pierwszej kolejności przygotowujemy blaszkę - u mnie tortownica, na dno układamy papier do pieczenia na papier układamy bakalie.
Mleko mieszamy z kakaem.
Masło, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku.
Gorącym zalewamy kakao z mlekiem i szybko mieszamy.
Masę przekładamy do formy z bakaliami. Moim sposobem na równomierne ułożenie masy jest
przykrycie jej papierem do pieczenia i ręcznym ugniataniem ;)
Gdy masa wystygnie, wkładamy ją na ok 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy blok z formy i przewracamy na drugą - bardzie atrakcyjną stronę.
masło 250 g
cukier 3/4 szklanki
woda 1/3 szklanki
kakao gorzkie 3 łyżki
granulowane mleko w proszku 2 opakowania = 500 g
bakalie: orzechy, rodzynki, pistacje, migdały itp.
Ponieważ masa bardzo szybko twardnieje w pierwszej kolejności przygotowujemy blaszkę - u mnie tortownica, na dno układamy papier do pieczenia na papier układamy bakalie.
Mleko mieszamy z kakaem.
Masło, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku.
Gorącym zalewamy kakao z mlekiem i szybko mieszamy.
Masę przekładamy do formy z bakaliami. Moim sposobem na równomierne ułożenie masy jest
przykrycie jej papierem do pieczenia i ręcznym ugniataniem ;)
Gdy masa wystygnie, wkładamy ją na ok 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy blok z formy i przewracamy na drugą - bardzie atrakcyjną stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz