PIZZA
SKŁADNIKI:
Mąka- 700 g (typ 650)
Drożdże- 15 g
Woda ciepła- 400 ml
Cukier- 2 łyżki
Sól- 1,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek- 60 ml
Mleko- 50 ml
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody, po rozpuszczeniu dodajemy resztę wody, do tego dodajemy cukier i również rozpuszczamy.
Mieszaninę dodajemy do mąki i mieszamy ręcznie lub mikserem ok 3 min. po tym czasie dodajemy sól mieszamy chwilę lub miksujemy kolejne 2 min.
Następnie dodajemy oliwę i mleko i znowu mieszamy ręcznie lub mikserem kolejne 4 min.
Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy- odkładamy na ok 15 min w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto dzielimy na równe kulki i ponownie odkładamy na kolejne 30 min.
Ciasto formujemy dłońmi lub wałkiem, smarujemy sosem pomidorowym, układamy najpierw żółty ser i pozostałe dodatki, brzeg ciasta smarujemy oliwą z oliwek doprawioną ząbkiem czosnku i odrobiną soli.
Pizzę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 250*C- NA GORĄCĄ BLASZKĘ !
Pieczemy tylko 5 minut
Komentarze
Prześlij komentarz