TARTA BANANOWA
SKŁADNIKI:
masło- 50 g
laska wanilii- 1 szt
pieprz czerwony- 1/2 łyżeczki
pieprz czarny- 1/2 łyżeczki
cukier- 100 g
banany- 6 szt
ciasto francuskie- 1 opakowanie
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200*C.
Masło rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy laski wanilii, posypujemy częścią pieprzu.
Całość posypujemy cukrem
Układamy pokrojone banany (3-4 cm) i posypujemy pozostałym pieprzem
Rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy okrąg pasujący do naszego naczynia,
nakładamy na banany, brzegi ciasta podwijamy do spodu.
Na środku robimy małe nacięcia.
Naczynie stawiamy na małym ogniu i czekamy aż cukier zacznie się karmelizować.
Gdy nabierze ciemnozłotego koloru, będzie "bulgotało" po brzegach- przekładamy
do piekarnika na 30- 35 min. aż ciasto się nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu pozostawiamy na 10 min, po tym czasie odwracamy naszą tartę na talerz
tak aby ciasto było na spodzie, usuwamy wanilię i podajemy na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz