PIERNIK Z MARCHEWKĄ



SKŁADNIKI:
mąka- 50 dag
marchew- 50 dag
jajka- 4 szt
margaryna- 10 dag
cukier- 5 łyżek na karmel oraz 20 dag
proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
przyprawa do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, goździki, 3 dag skórki z pomarańczy.
tłuszcz i mąka do formy.

WYKONANIE:
Przyrządzamy karmel:
Cukier musimy zrumienić na karmel, wlewamy 1/8 litra wody (125 ml), zagotowujemy i studzimy.


Marchew ścieramy na drobnej tarce jarzynowej.
Margarynę ucieramy na pulchną masę.
Dodajemy kolejno żółtka, cukier, połowę mąki z proszkiem do pieczenia, karmel,

marchew, przyprawy- wszystkie składniki starannie ucieramy.
Z białek ubijamy pianę, wykładamy na masę i lekko mieszamy, przesypując pozostałą mąką
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160*C i pieczemy ok 1 godz.
Możemy po wystudzeniu przełożyć marmoladą.

Komentarze

Popularne posty