MAKOWIEC Z JABŁKAMI


SKŁADNIKI:
30 dag maku - jeśli chcemy dodać z puszki, musimy go lekko odsączyć,w przypadku suchego maku musimy go zaparzyć i zmielić.
cukier- 1/2 szklanki- jeśli dodajemy mak z puszki nie musimy dodawać cukru, jest on wystarczająco słodki.
kasza manna- 6 łyżek (niezależnie od rodzaju maku)
proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
jabłka- 1/2 kg
margaryna- 15 dag
jajka- 5 szt
bakalie (mak w puszce jest już z bakaliami)

WYKONANIE:
Margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy po jednym żółtku.
Dodajemy starte na grubej tarce jarzynowej jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i mak.
Z białek ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy i delikatnie mieszamy całość.
Pieczemy w temp 180*C ok 50 min

Ciasto możemy podać z polewą czekoladową lub - jak to zrobiła moja córka ozdobić kruchym ciastem.
RECEPTURA NA POLEWĘ:
1/3 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżka wody
- wszystkie składniki ogrzewamy- nie gotujemy !

Moje ciasto zrobiłam na kruchym spodzie
RECEPTURA NA KRUCHE CIASTO:
- 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 2 żółtka, 1 jajko,
  10 dag cukru pudru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, cukier waniliowy.

- Zagniatamy ciasto, wykładamy na blachę wraz z bokami. Spód nakłuwamy widelcem,
wkładamy do piekarnika 180*C na 10 min, następnie na ciasto wykładamy masę
makową i pieczemy dalej jak w przepisie.

Komentarze

Popularne posty