ROLADY WOŁOWE
SKŁADNIKI:
mięso wołowe na rolady (zrazowa, krzyżowa), pokrojone w cienkie, duże plastry.
słonina, pokrojona w słupki po jednym słupku na roladę
ogórek kiszony, obrany i pokrojony w słupki, po jednym słupku na roladę
cebula, 1 sztuka cienko pokrojona w półplasterki
musztarda, sól, pieprz, mąka, olej do smażenia
wykałaczki po 3 szt na jedną roladę
wywar z kostki 0,5 L
liście laurowe 2 szt
ziele angielskie 4-5 ziaren
WYKONANIE:
Mięso mocno rozbijamy tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać mięsa.
Mięso solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą
Z szerszego brzegu układamy plasterki cebuli
Na cebulę układamy słupek słoniny
Na słoninę układamy słupek ogórka kiszonego
mięso wołowe na rolady (zrazowa, krzyżowa), pokrojone w cienkie, duże plastry.
słonina, pokrojona w słupki po jednym słupku na roladę
ogórek kiszony, obrany i pokrojony w słupki, po jednym słupku na roladę
cebula, 1 sztuka cienko pokrojona w półplasterki
musztarda, sól, pieprz, mąka, olej do smażenia
wykałaczki po 3 szt na jedną roladę
wywar z kostki 0,5 L
liście laurowe 2 szt
ziele angielskie 4-5 ziaren
WYKONANIE:
Mięso mocno rozbijamy tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać mięsa.
Mięso solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą
Z szerszego brzegu układamy plasterki cebuli
Na cebulę układamy słupek słoniny
Na słoninę układamy słupek ogórka kiszonego
Następnie zawijamy oba boki mięsa do środka
Resztę mięsa zwijamy w rulonik
Środek i brzegi spinamy wykałaczkami
Roladki obsmażamy na brązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu
Następnie przekładamy do rondla, z gotującym wywarem , liściem laurowym i zielem angielskim
Na tłuszczu po smażeniu mięsa robimy zasmażkę w ciemno złotym kolorze
Po rozcieńczeniu zasmażki dodajemy roztwór do rondla z mięsem
Mięso dusimy ok 2 godz. jeśli jest potrzeba sos zagęszczamy dodatkowo mąką rozmieszaną z wodą i doprawiamy do smaku .
Komentarze
Prześlij komentarz