LASAGNE ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SEREM
SKŁADNIKI:
lasagne w płatach 250 g
ser żółty gouda ok 40 dag
I- nadzienie mięsne:
cebula 2 małe
masło/ margaryna 50 g
mięso mielone 800 g
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz, majeranek 0,5 łyżeczki, papryka w proszku
II- sos:
masło 30 g
mąka pszenna 30 g
rosół wołowy 250 ml
mleko 250 ml
ser topiony 120 g
cukier, sól, gałka muszkatołowa,
białe wino 2 łyżki
WYKONANIE:
lasagne w płatach 250 g
ser żółty gouda ok 40 dag
I- nadzienie mięsne:
cebula 2 małe
masło/ margaryna 50 g
mięso mielone 800 g
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz, majeranek 0,5 łyżeczki, papryka w proszku
II- sos:
masło 30 g
mąka pszenna 30 g
rosół wołowy 250 ml
mleko 250 ml
ser topiony 120 g
cukier, sól, gałka muszkatołowa,
białe wino 2 łyżki
WYKONANIE:
Płaty lasagne wkładamy pojedynczo do osolonego wrzątku
na 2 min i przekładamy do zimnej wody.
Cebulę kroimy w kosteczkę
i dusimy na maśle/ margarynie
dodajemy mięso mielone
przesmażamy razem z cebulą, grudki zlepionego mięsa
rozgniatamy widelcem
dodajemy posiekany czosnek
doprawiamy.
SOS:
masło roztapiamy
dodajemy mąkę i mieszając zasmażamy na jasnozłoty kolor
dodajemy rosół i mleko roztrzepując trzepaczką rózgową
by nie potworzyły się grudki
dodajemy ser topiony i dokładnie mieszamy
doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy wino.
płaty lasagne, mielone mięso, sos oraz ser żółty układamy
na przemian w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ,
przedostatnią warstwą ma być sos a ostatnią, na wierzchu
plasterki sera.
Zapiekankę wstawiamy do ZIMNEGO
piekarnika z termoobiegiem 180*C na 30 min
Komentarze
Prześlij komentarz