RYŻ Z KURCZAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM


Obiad przygotowany z pozostałego "niedzielnego rosołku".
SKŁADNIKI:
600 ml rosołu (lub bulionu)
100 g ryżu (1 woreczek)
kurczak gotowany (u mnie 2 małe udka)
2 marchewki
przecier pomidorowy
1/2 cebuli
mąka 2 łyżeczki
śmietana 18% 1 łyżka
sól, pieprz

WYKONANIE:
Ryż (surowy) smażymy na złoty kolor

dodajemy startą na grubej tarce marchewkę

krótko smażymy, podlewamy rosołem ok 200 ml i dusimy ok 15 min
 (zielone w rosole -oczywiście natka  pietruszki)
Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę ( bez skóry) i dodajemy do ryżu
Ponownie podlewamy rosołem, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok 40 min.
SOS:
Cebulę kroimy w kosteczkę gdy się przyrumieni dodajemy mąkę
następnie dolewamy rosołu ok 250 ml -do pożądanej konsystencji sosu
po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy według własnego gustu,
po zagotowaniu doprawiamy do smaku, ściągamy z ognia dodajemy łyżkę śmietany
mieszamy i gotowe.

Komentarze

Popularne posty