RYŻ Z KURCZAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM
Obiad przygotowany z pozostałego "niedzielnego rosołku".
SKŁADNIKI:
600 ml rosołu (lub bulionu)
100 g ryżu (1 woreczek)
kurczak gotowany (u mnie 2 małe udka)
2 marchewki
przecier pomidorowy
1/2 cebuli
mąka 2 łyżeczki
śmietana 18% 1 łyżka
sól, pieprz
WYKONANIE:
Ryż (surowy) smażymy na złoty kolor
dodajemy startą na grubej tarce marchewkę
krótko smażymy, podlewamy rosołem ok 200 ml i dusimy ok 15 min
(zielone w rosole -oczywiście natka pietruszki)
Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę ( bez skóry) i dodajemy do ryżuPonownie podlewamy rosołem, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok 40 min.
SOS:
Cebulę kroimy w kosteczkę gdy się przyrumieni dodajemy mąkę
następnie dolewamy rosołu ok 250 ml -do pożądanej konsystencji sosu
po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy według własnego gustu,
po zagotowaniu doprawiamy do smaku, ściągamy z ognia dodajemy łyżkę śmietany
mieszamy i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz