FASOLKA PO BRETOŃSKU



SKŁADNIKI:
fasola biała 1 1/2 szklanki
boczek wędzony 10 dag
kiełbasa cienka 3 szt
cebula 1/2 szt
mąka 2 łyżeczki
olej do smażenia
przecier pomidorowy
po 1/2 łyżeczki majeranku, ostrej mielonej papryki i soli

WYKONANIE:
Fasolę moczymy min. 12 godz, w tej samej wodzie gotujemy do miękkości.
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę w półplasterki
dodajemy do fasoli, doprawiamy do smaku, dodajemy przecier 
pomidorowy według własnego gustu.
Cebulę siekamy w kosteczkę smażymy na rumiano dodajemy mąkę 
i przekładamy zasmażkę do fasolki. Podajemy z pieczywem.

Komentarze

  1. przepysznie wyglądające zdjęcie, aż głodnieję na widok takiej fasolki :)
    zastanawia mnie jedynie fakt gotowania fasoli w tej samej wodzie co się moczyła, to podobno zwiększa wzdęcia i bóle brzucha?
    tutaj http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,fasolka-po-bretonsku.php też znalazłam informację potwierdzającą, że daje się świeżą wodę, aby fasolka nie była wzdymająca, obok przypraw, które łagodzą ciężkostrawność fasoli…
    proszę o odpowiedź i pozdrawiam!
    MartynaP.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, fasola zawiera tzw lektyny, które blokują niektóre enzymy odpowiedzialne za trawienie białka roślinnego stąd wzdęcia itp "rewolucje" żołądkowo- jelitowe. Można te dolegliwości zredukować do minimum - zalać wrzątkiem i gotować ok 3-4 min, następnie odstawić na 1,5 godz. odcedzić wodę i zalać przegotowaną letnią na kolejne 1,5 godz. po tym czasie ponownie odlać i zalać letnią na kilkanaście godzin, znowu odlać wodę w której się moczyły, można wypłukać ja kilkakrotnie - zalać zimną wodą i gotować do miękkości, doprawić na koniec solą i majerankiem- powinno pomóc :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty