FASOLKA PO BRETOŃSKU
SKŁADNIKI:
fasola biała 1 1/2 szklanki
boczek wędzony 10 dag
kiełbasa cienka 3 szt
cebula 1/2 szt
mąka 2 łyżeczki
olej do smażenia
przecier pomidorowy
po 1/2 łyżeczki majeranku, ostrej mielonej papryki i soli
WYKONANIE:
Fasolę moczymy min. 12 godz, w tej samej wodzie gotujemy do miękkości.
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę w półplasterki
dodajemy do fasoli, doprawiamy do smaku, dodajemy przecier
pomidorowy według własnego gustu.
Cebulę siekamy w kosteczkę smażymy na rumiano dodajemy mąkę
i przekładamy zasmażkę do fasolki. Podajemy z pieczywem.
przepysznie wyglądające zdjęcie, aż głodnieję na widok takiej fasolki :)
OdpowiedzUsuńzastanawia mnie jedynie fakt gotowania fasoli w tej samej wodzie co się moczyła, to podobno zwiększa wzdęcia i bóle brzucha?
tutaj http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,fasolka-po-bretonsku.php też znalazłam informację potwierdzającą, że daje się świeżą wodę, aby fasolka nie była wzdymająca, obok przypraw, które łagodzą ciężkostrawność fasoli…
proszę o odpowiedź i pozdrawiam!
MartynaP.
To prawda, fasola zawiera tzw lektyny, które blokują niektóre enzymy odpowiedzialne za trawienie białka roślinnego stąd wzdęcia itp "rewolucje" żołądkowo- jelitowe. Można te dolegliwości zredukować do minimum - zalać wrzątkiem i gotować ok 3-4 min, następnie odstawić na 1,5 godz. odcedzić wodę i zalać przegotowaną letnią na kolejne 1,5 godz. po tym czasie ponownie odlać i zalać letnią na kilkanaście godzin, znowu odlać wodę w której się moczyły, można wypłukać ja kilkakrotnie - zalać zimną wodą i gotować do miękkości, doprawić na koniec solą i majerankiem- powinno pomóc :)
OdpowiedzUsuń