PASCHA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI:
ser twarogowy tłusty- 1 kg
żółtka- 5 szt
masło- 20 dag
śmietanka 30%- 250 ml
cukier- 30 dag
laska wanilii
migdały- 10 dag
rodzynki- 5dag
skórka kandyzowana- 5 dag

WYKONANIE:
Ser przecieramy lub mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem,

dodajemy śmietankę i ogrzewając mieszamy doprowadzamy do wysokiej temperatury ale nie zagotowujemy,

zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, ser, bakalie i wanilię. Masę przekładamy do specjalnej formy lub - jak ja do durszlaka wyłożonego bawełnianą serwetką,

wiążemy jej końce i dociskamy- ja przyłożyłam garnek z wodą. Na noc odstawiamy do lodówki, tam przez noc odcieknie nadmiar serwatki. Ściągamy serwetkę wykładając paschę na półmisek - przechowujemy w chłodnym miejscu.




Komentarze

Popularne posty