MAZUREK Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO:
mąka- 45 dag
jajko- 1 szt
margaryna- 5 dag
miód- 2 łyżki
soda- 1 łyżeczka
śmietana gęsta- 3 łyżki
cukier- 15 dag
aromat waniliowy
MASA:
mleko- 0,5 L
cukier- 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana- 2,5 łyżki
mąka pszenna- 1,5 łyżki
cukier wanilinowy
margaryna- 1 kostka
WYKONANIE:
CISATO:
Margarynę roztopić z miodem i wystudzić. Zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt gęste można dodać więcej śmietany. Wałkujemy 2 cienkie placki i pieczemy na złoty kolor. 200*C ok 15 min.
MASA:
W szklance mleka rozrobić mąki i cukier, wlać do reszty mleka i ugotować budyń, wystudzić.
Utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce budyniu.
Mazurek przekładamy kremem.Na zdjęciu wierzch ciasta polany jest kajmakiem zrobionym z mleka słodzonego w puszce - wstawia się je do wrzątku i gotuje na małym ogniu przez 2,5 godziny, obracając aby gotowało się równo ze wszystkich stron.
CIASTO:
mąka- 45 dag
jajko- 1 szt
margaryna- 5 dag
miód- 2 łyżki
soda- 1 łyżeczka
śmietana gęsta- 3 łyżki
cukier- 15 dag
aromat waniliowy
MASA:
mleko- 0,5 L
cukier- 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana- 2,5 łyżki
mąka pszenna- 1,5 łyżki
cukier wanilinowy
margaryna- 1 kostka
WYKONANIE:
CISATO:
Margarynę roztopić z miodem i wystudzić. Zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt gęste można dodać więcej śmietany. Wałkujemy 2 cienkie placki i pieczemy na złoty kolor. 200*C ok 15 min.
MASA:
W szklance mleka rozrobić mąki i cukier, wlać do reszty mleka i ugotować budyń, wystudzić.
Utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce budyniu.
Mazurek przekładamy kremem.Na zdjęciu wierzch ciasta polany jest kajmakiem zrobionym z mleka słodzonego w puszce - wstawia się je do wrzątku i gotuje na małym ogniu przez 2,5 godziny, obracając aby gotowało się równo ze wszystkich stron.
Komentarze
Prześlij komentarz