KARPATKA
SKŁADNIKI:
CIASTO:
mąka pszenna- 1 szklanka
margaryna- 1/2 kostki
jajka- 5 sztuk
proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
KREM TEN SAM CO DO MAZURKA
WYKONANIE:
1 szklankę wody zagotowujemy z margaryną - gdy się gotuje dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, gdy zacznie odchodzić od boków garnka tworząc kulkę ściągamy z gazu i odstawiamy do schłodzenia.
Do zimnej masy dodajemy 5 jaj - po jednym dobrze mieszając- może być mikserem, oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 porcje, wykładamy na blachę lub tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temp 200*C ok 15 min, na złoty kolor, aż wyrośnie.
Przekładamy kremem budyniowym.Polewamy polewą.
CIASTO:
mąka pszenna- 1 szklanka
margaryna- 1/2 kostki
jajka- 5 sztuk
proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
KREM TEN SAM CO DO MAZURKA
WYKONANIE:
1 szklankę wody zagotowujemy z margaryną - gdy się gotuje dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, gdy zacznie odchodzić od boków garnka tworząc kulkę ściągamy z gazu i odstawiamy do schłodzenia.
Do zimnej masy dodajemy 5 jaj - po jednym dobrze mieszając- może być mikserem, oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 porcje, wykładamy na blachę lub tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temp 200*C ok 15 min, na złoty kolor, aż wyrośnie.
Przekładamy kremem budyniowym.Polewamy polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz