GOŁĄBKI

SKŁADNIKI:
kapusta włoska- 1 szt
ryż- 0,5 kg
mięso mielone wieprzowe- 0,5 kg
cebula- 4 szt
czosnek- 5 szt
jajko- 1 szt
olej do smażenia
sól, pieprz
vegeta
na sos:
przecier pomidorowy
śmietana 30%
mąka ziemniaczana

WYKONANIE:
Z kapusty wycinamy głąba

 delikatnie obieramy z liści i wkładamy po kilka (3-4szt) do wrzątku na ok 2 min,

po czym wyciągamy i studzimy- delikatnie aby nie uszkodzić liści.
Wycinamy zgrubiałą część liścia

Ryż krótko gotujemy ok 10 min, odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na złoto, studzimy.

Do mięsa mielonego dodajemy ryż, cebulę, starty czosnek oraz jajko

doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i dokładnie wyrabiamy.

Układamy farsz i zawijamy gołąbki.

 Układamy je dosyć ciasno w garnku na kilku liściach kapusty.

 Zalewamy gorąca wodą, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok 2 godziny.

 Następnie do mniejszego garnka odlewamy wodę z gołąbków, doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.

Komentarze

Popularne posty