GALARETA Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
ćwiartki z kurczaka- 4 szt
włoszczyzna:
-3 marchewki
-3 pietruszki
-1/2 małego selera
-1 por
czosnek- 2 ząbki
vegeta- 1 płaska łyżka
kostki rosołowe- 1 szt
żelatyna na 2,5 L wody
liście laurowe- 2 szt
ziele angielskie- 4 ziarenka
pieprz ziarnisty- 6 ziarenek
kukurydz i groszek do ozdoby ( z puszki)
WYKONANIE:
Do gorącej wody wkładamy oczyszczone ćwiartki z kurczaka i po ponownym zagotowaniu dodajemy vegetę, oraz obrane warzywa w całości. Dodajemy liście laurowe, ziele i pieprz. Odstawiamy na minimalny gaz i gotujemy pod przykryciem ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy wszystko i doprawiamy do smaku dodając kostkę rosołową. Dodajemy utarty czosnek i żelatynę przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki.
W foremkach lub filiżankach układamy ozdobnie marchewkę, groszek i kukurydzę. Układamy mięso i zalewamy gorącą galaretą (wywar możemy przecedzić lub wlewać przez sito). Gdy nieco stężeje posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny. Do galarety można dodać jajko ugotowane na twardo.
Robiąc galaretę z nóżek lub golonek mięso gotujemy ok 6 godzin, a warzywa dodajemy na 2godz przed końcem gotowania. Wtedy do galarety nie trzeba dawać dużej ilości żelatyny gdyż nóżki i golonka mają właściwości żelujące.
Komentarze
Prześlij komentarz