KURCZAK CURRY
SKŁADNIKI:
kilka kawałków kurczaka, najlepiej ze skórą
masło lub margaryna, w ostateczności olej- do smażenia
przyprawy: curry, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól
śmietana do zupy ( ze sklepu Biedronka) lub 30%- 4 łyżki
mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka
mąka pszenna- 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym obsypujemy obficie solą oraz curry, szczyptą ziół prowansalskich i czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło.
Układamy na rozgrzanym tłuszczu kurczaka i rumienimy go po obu stronach.
Podlewamy ok 1/2 szklanki gorącej wody, przykrywamy i od tej pory dusimy na maluśkim ogniu przez godzinę, co 20 minut przekładamy kurczaka na drugą stronę, jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę.
Po godzinie duszenia dodajemy śmietanę dusimy kolejne 20 min. Na koniec mieszamy obie mąki z zimną woda i zagęszczamy sos. Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami.
kilka kawałków kurczaka, najlepiej ze skórą
masło lub margaryna, w ostateczności olej- do smażenia
przyprawy: curry, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól
śmietana do zupy ( ze sklepu Biedronka) lub 30%- 4 łyżki
mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka
mąka pszenna- 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym obsypujemy obficie solą oraz curry, szczyptą ziół prowansalskich i czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło.
Układamy na rozgrzanym tłuszczu kurczaka i rumienimy go po obu stronach.
Podlewamy ok 1/2 szklanki gorącej wody, przykrywamy i od tej pory dusimy na maluśkim ogniu przez godzinę, co 20 minut przekładamy kurczaka na drugą stronę, jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę.
Po godzinie duszenia dodajemy śmietanę dusimy kolejne 20 min. Na koniec mieszamy obie mąki z zimną woda i zagęszczamy sos. Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz