KAPUŚNIAK Z KAPUSTY KISZONEJ

SKŁADNIKI:
kości wędzone- 2 sztuki
włoszczyzna mrożona- 1/2 opakowania
ziemniak- 1 duży
kapusta kiszona- 70 dag
cebula- 1/2 sztuki
mąka- 1 łyżka
tłuszcz do smażenia cebuli- u mnie 1 łyżka smalcu domowej roboty
vegeta,  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

WYKONANIE:
Kapustę - jeśli jest bardzo kwaśna, przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wrzącej wody- tak aby kapusta była przykryta i gotujemy do miękkości.

W osobnym garnku- wędzone kości zalewamy wodą, dodajemy vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy ok 1 godz.

Po tym czasie wyciągamy kości, dodajemy włoszczyznę i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy ok 15 min, kości obieramy z mięsa i drobno kroimy dodajemy je do zupy. Następnie dodajemy miękką kapustę, zagotowujemy. Cebulę rumienimy na tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki i łączymy z zupą. Gotowe po zagotowaniu.


Komentarze

Popularne posty