ZUPA KREM Z CUKINII




SKŁADNIKI:
(3 porcje)
ziemniaki- 2 sztuki
cukinia- 2 sztuki
kostka rosołowa drobiowa
cebula- 1/2 sztuki
olej do smażenia
tymianek- szczypta
czosnek- 1 ząbek
kilka listków bazylii
papryka mielona słodka- 1/3 łyżeczki
kurkuma- szczypta
sól, pieprz, cukier- szczypta
WYKONANIE:
Cebulę kroimy w kosteczkę wrzucamy na gorący tłuszcz dodajemy szczyptę cukru smażymy ok 1 minuty po czym dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do zrumieniania cebuli.
 
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i smażymy kilka minut.
 
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy kolejnych kilka minut.
 
Całość zalewamy gorącą wodą - tyle aby warzywa były przykryte, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 12 minut.
 
Gotową potrawę przekładamy do blendera
 
miksujemy na gładką masę dodając kilka listków bazylii

Zupę przelewamy do garnka, dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Podajemy z grzankami z chleba
 
z prażonymi płatkami migdałowymi

Komentarze

Popularne posty