OMLET Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI




SKŁADNIKI:
Szpinak- kilka liści
papryka czerwona- 1/2 szt
pomidor- 1/2 szt
kukurydza z puszki- 2 łyżki
kiełbasa śląska- kilka plasterków
jajka- 2 szt
mąka- 1łyżeczka
mleko- 2 łyżki
sól, pieprz, olej do smażenia

WYKONANIE:
Szpinak myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzany olej.Po kilku minutach dodajemy paprykę pokroją w paski i pomidora w kostkę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy kukurydze i kiełbasę i chwilę smażymy lekko doprawiając.
 
Jajka roztrzepujemy z mąką, mlekiem i lekko doprawiamy.
Wylewamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, zmniejszamy gaz i wykonujemy lekko koliste ruchy patelnią aby masa się wyrównała. Pozostawiamy na ogniu aż wierzch nie zacznie lekko się zcinać. Podważamy drewniana łopatką przy brzegach.

Układamy warzywa z kiełbasa. Omlet składamy na pół i pozostawiamy jeszcze na ogniu aż spód nie zacznie lekko brązowieć.

Komentarze

Popularne posty