MUS JABŁKOWY




SKŁADNIKI:
jabłka- ok 80 dag

cukier- ok 15 dag


woda
cynamon - szczypta
goździki- 2 sztuki
WYKONANIE:
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą tak aby jabłka lekko wystawały ponad nią. Dodajemy cynamon i goździki, i gotujemy do momentu rozgotowania jabłek.
 
Gdy jabłka się rozgotują dodajemy cukier i gotujemy jeszcze kilka minut.
 
Możemy podawać na gorąco, na zimno lub użyć do ciast i deserów.

Druga wersja przepisu:


SKŁADNIKI:
jabłka- 40 dag najlepiej kwaskowych
cukier puder- 10dag
białko- 3
żelatyna- 1 dag
wafle
cytryna lub kwasek cytrynowy
WYKONANIE:
Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito.
Z białek i cukru ubić pianę na sztywno.
Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Doprawić jabłka sokiem z cytryny- jeśli są mało kwaśne.
Jabłka mieszamy delikatnie z ubitymi białkami i żelatyną - gotowe do zjedzenia po zastygnięciu- najlepiej smakuje z waflami.

Komentarze

Popularne posty