SOS WIEPRZOWY
KLASYKA ( przynajmniej w moim domu :))
SKŁADNIKI:
mięso wieprzowe u mnie karczek bo z łopatki i szynki sos wychodzi "suchy"
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona słodka, liście laurowe 2 duże, kilka ziaren pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego
kostki rosołowe 2 szt
cebula 2 szt
olej do smażenia
mąka 3 duże łyżki
WYKONANIE:
mięso kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy na ciemno złoty kolor.
przysmażone mięso przekładamy do gotującej wody z rosołkami zielem i pieprzem, do tego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gotujemy ok 1 godz.
dodajemy mąkę wymieszaną z wodą , doprawiamy do smaku .
podajemy a kaszą, ziemniakami, makaronem, plackami ziemniaczanymi itd...
Komentarze
Prześlij komentarz