ŚMIETANOWIEC
SKŁADNIKI:
2 różne galaretki
5 dag żelatyny
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany 12% (może być 30% wtedy można przygotować 3 galaretki zamiast 2)
1 niepełna szklanka cukru kryształu
owoce
WYKONANIE:
w pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretki w zmniejszonej ilości wody i wylać je do naczynia w którym będzie łatwo je pokroić w kosteczkę - u mnie są to talerze głębokie na zupę.
żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody po czym rozpuszczamy w gorącym mleku dodając cukier.
studzimy. do zimnego dodajemy śmietanę wsypujemy pokrojone galaretki i w tym momencie w zależności
od użytej śmietany- jeśli 30% - mieszamy , wylewamy do tortownicy na ciastka herbatniki lub biszkopty
a 12% mieszamy z pokrojonymi galaretkami i lekko podgrzewamy całość tylko do momentu aż dno garnka zrobi się gorące - masa nie może być ciepła - masę wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki, po zastygnięciu układamy owoce i zalewamy galaretką. Ja zalewałam chłodną galaretka mrożone jagody.
Komentarze
Prześlij komentarz