SMALEC ZE SKWARKAMI, CEBULĄ I KIEŁBASĄ
SKŁADNIKI:
słonina -ok 1 kg
cebula- 2 średnie sztuki
kiełbasa śląska- 2 sztuki
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Słoninę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i na małym ogniu powoli wytapiamy co jakiś czas mieszając.
Gdy skwarki zaczną robić się chrupiące, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę uważając przy tym ponieważ smalec będzie się bardzo pienił - lepiej dodawać cebulę małymi porcjami .
Po ok 5 min. dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, zostawiamy na ogniu przez kolejne 5 min.
Ściągamy garnek z kuchenki i gdy temperatura smalcu nieco opadnie dodajemy starty na drobnej tarce czosnek, sól i pieprz. Przelewamy do naczynia np. miski i zanim zastygnie mieszamy aby skwarki nie znajdowały się tylko na dnie :)
Komentarze
Prześlij komentarz