PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie - 1 opakowanie
kapusta kiszona- 1/2 kg
kapusta biała- 1/2 kg
boczek wędzony surowy- 20dag
cebula - 1 duża
sól, pieprz.
mleko - do smarowania ciasta
WYKONANIE:
Kapusty gotujemy do miękkości- każdą osobno.
Odcedzamy i gdy wystygnie dobrze odciskamy, drobno kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
Boczek cienko kroimy i smażymy na chrupiąco.
Wszystkie składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwijamy kroimy na 16 kwadratów,
każdy z nich delikatnie rozciągamy i nakładamy farsz, zawijamy i sklejamy brzegi ( tak aby farsz nie wystawał).
Układamy na pergaminie lub tym samym papierze w który było zawinięte ciasto.
Smarujemy mlekiem, wstawiamy do gorącego piekarnika 200*C na ok 12 min.
Idealnie pasują do barszczu czerwonego .
Komentarze
Prześlij komentarz