KARCZEK PIECZONY
SKŁADNIKI:
karczek 1 - mój ważył ok 2 kg
ziele angielskie ok 10 ziarenek
liście laurowe ok 5 szt
czosnek 3 ząbki
sól, pieprz
WYKONANIE:
Czosnek kroimy w słupki.
Liście laurowe dzielimy na mniejsze kawałki.
Mięsko myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
Ostrym nożem nakłuwamy mięso i w powstałe otwory ( odległość ok 3-4 cm) wkładamy naprzemiennie raz ziele,raz liść, raz czosnek.
Na koniec obficie solimy i pieprzymy. Mięso zostawiamy na kilka godzin żeby przeszło przyprawami i pieczemy
mój sposób jest taki:
150*C przez tyle czasu ile waży mięso - jeśli 2 kilogramy to piekę 2 godziny.
Do pieczenia nie dodaje tłuszczu ze względu na to, że karczek i tak jest już tłusty sam w sobie.
Komentarze
Prześlij komentarz