ZUPA- BOTWINA




SKŁADNIKI:
kość od schabu lub 2-3 skrzydełka
kiełbasa śląska- 2 sztuki
vegeta- 1/2 łyżki
kostka rosołowa- 1 szt
włoszczyzna- u mnie mrożona ok 200g
botwina z buraczkami - 1 pęczek
ziemniaki- 3-4 szt
liście laurowe- 2 szt
ziele angielskie- 4 szt
pieprz ziarnisty- 4 szt
sok z cytryny - 3 łyżki
śmietana 30%- 100ml
2-3 łyżki barszczu czerwonego instant z torebki
zielenina do posypania :)

WYKONANIE:
Kość, kiełbasę, liście laurowe, ziele, pieprz , vegetę i pokrojone w kosteczkę buraczki zalewamy wodą - gotujemy ok 30 min.

Wyciągamy kiełbasę.
Dodajemy włoszczyznę, posiekaną botwinę oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki - gotujemy do miękkości.


Dodajemy pokrojoną kiełbasę, doprawiamy do smaku barszczem instant i sokiem z cytryny, dodajemy kostkę rosołową .
Dodajemy śmietanę i posypujemy zieleniną .

Komentarze

Popularne posty