ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE ( B.B.Q.)
Przepis dostałam od znajomej na stałe mieszkającej w USA - mnie smakowało choć ocet dałam spirytusowy, a cukier biały, no i oczywiście mniej chili.
SKŁADNIKI:
sól- szczypta
żeberka
ketchup-1 szklanka
woda- 0,2 szklanki
ocet (winny)- 0,2 szklanki
cukier ( brązowy)- 0,2 szklanki
oliwa- 3 łyżki
papryka słodka i ostra (mieszana)- 3 łyżki
chili w proszku- 1 łyżeczka
czosnek- 3 sztuki (starty)
folia do pieczenia
WYKONANIE:
1 WERSJA-
wszystkie składniki wymieszać i zagotować
2 WERSJA-
wszystkie składniki wymieszać bez gotowania.
Mięsko dzielimy, myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym,
smarujemy, przekładamy do foli, w której robimy kilka otworków .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy do miękkości ok 1 godz.
Przed wysmarowaniem żeberka można chwilę podgotować w wodzie ( 15- 20 min) wtedy czas pieczenia jest odpowiedni krótszy .
Komentarze
Prześlij komentarz