ZAPIEKANKA BUŁCZANA
SKŁADNIKI:
bułeczki 3 małe sztuki
5 łyżek masła
25 dag pieczarek
10 dag salami
15 dag surowej wędzonej szynki (raz dałam gotowaną i też było dobre)
2 cebule
olej, sól, pieprz, garść siekanych ziół- może być koper, natka, tymianek, majeranek)
3 jajka
200g twarożku ziołowego homogenizowanego
WYKONANIE:
bułeczki pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle- garść grzanek odłożyć na bok
pieczarki pokroić na 4
cebulę i wędliny pokroić w drobna kostkę
pieczarki ,wędliny i cebulę podsmażyć na oleju doprawić do smaku, zdjąć z ognia dodać zioła,
wymieszać
przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania
jajka wymieszać z serkiem
i tą mieszaniną zalać zapiekankę
posypać po wierzchu resztą grzanek
wstawić do ZIMNEGO piekarnika 200- 220 *C na 30-40 min.
Robiłam tę zapiekankę w wersji z kurkami - no i nie ma co porównywać pieczarek do kurek :)
Komentarze
Prześlij komentarz