ZAPIEKANKA BUŁCZANA



SKŁADNIKI:
bułeczki 3 małe sztuki
5 łyżek masła
25 dag pieczarek
10 dag salami
15 dag surowej wędzonej szynki (raz dałam gotowaną i też było dobre)
2 cebule
olej, sól, pieprz, garść siekanych ziół- może być koper, natka, tymianek, majeranek)

3 jajka
200g twarożku ziołowego homogenizowanego

WYKONANIE:
bułeczki pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle- garść grzanek odłożyć na bok

pieczarki pokroić na 4
cebulę i wędliny  pokroić w drobna kostkę

pieczarki ,wędliny i cebulę  podsmażyć na oleju doprawić do smaku, zdjąć z ognia dodać zioła,

wymieszać
przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania

jajka wymieszać z serkiem

 i tą mieszaniną zalać zapiekankę
posypać po wierzchu resztą grzanek

wstawić do ZIMNEGO piekarnika 200- 220 *C na 30-40 min.

Robiłam tę zapiekankę w wersji z kurkami - no i nie ma co porównywać pieczarek do kurek :)

Komentarze

Popularne posty