Ryba zapiekana ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
filety rybne, ja miałam solę 4 małe fileciki
przyprawa do ryb, sól, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
szpinak mrożony- brykiet 10 kostek
czosnek 2 małe ząbki
śmietana 12% 3 duże łyżki
mąką do oprószenia ryby
olej do smażenia
ser żółty ok 7-10dag
WYKONANIE:
rozmrożoną rybkę posypujemy przyprawą do ryb, ziołami i pieprzem, można lekko skropić sokiem z cytryny
lekko prószymy w mące i smażymy na rumiano, po czym przekładamy do naczynia do zapiekania .
szpinak lekko podlewamy wodą, przyprawiamy solą, dodajemy czosnek i dusimy kilka minut (5-7),
dodajemy starty ser oraz śmietanę -
zagotowujemy i przekładamy na rybę -wraz z sosem- w zależności od śmietany sos będzie miał różną konsystencję co nie ma wpływu na efekt końcowy. Naczynie wstawiamy do piekarnika lekko nagrzanego czyli ok 100*C , zwiększamy temperaturę do 175*C -i w tej pieczemy ( bez przykrycia) ok 15 min.Powinno się lekko zrumienić .
Komentarze
Prześlij komentarz