MINI EKLERKI



SKŁADNIKI:
woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szklanka
jaja 4-5 szt
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

KREM BUDYNIOWY:
mleko 0,5 L
cukier 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
cukier waniliowy
margaryna 1 kostka

WYKONANIE:
CIASTO-
wodę musimy najpierw zagotować z margaryną gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy do momentu aż powstanie jednolita "kulka" odchodząca od garnka , następnie ciasto chłodzimy. Do zimnego dodajemy proszek do pieczenia oraz po jednym jajku ( jeśli są duże wystarczy 4 sztuki),

 po dokładnym wymieszaniu - ja to robię mikserem , przekładamy ciasto do worka  cukierniczego z ozdobną końcówką

 i wyciskamy na  wysmarowaną blaszkę lub papier do pieczenia.






Pieczemy w wysokiej temperaturze ok 220 *C aż do momentu gdy ciacha się przyrumienią .


WYKONANIE:
KREM-
w jednej szklance mleka musimy rozrobić mąki i cukier , pozostałą cześć mleka musimy zagotować i zacznie wrzeć wlewamy naszą mieszaninę i gotujemy jak budyń- studzimy. Margarynę ucieramy stopniowo dodając zimny budyń .

Upieczone i wystudzone ciacha przekrawamy delikatnie na pół i wciskamy krem , można je polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.U mnie na zdjęciu krem kupny- bo goście byli niespodziewani i tak było szybciej :)

Komentarze

Popularne posty