CIASTECZKA ORZECHOWO- MIGDAŁOWE (Z MASŁEM ORZECHOWYM)
Ciacha robi się ekspresem i ekspresem znikają z talerza :)
SKŁADNIKI:
200G mąki
60g margaryny
100g cukru
4 duże łyżki masła orzechowego
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody
płatki migdałów 70g- opakowanie
2-3 łyżki gęstej śmietany
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto
z ciasta formujemy wałek, kroimy na równe plastry, z których formujemy ciasteczka
ciacha wędrują na wysmarowaną blaszkę lub papier do pieczenia
czas pieczenia ok 10 min w zależności od grubości - moje ok 1 cm, temperatura pieczenia 180*C
Narobiłaś mi smaka strasznego. Pozdrawiam po sąsiedzku :)
OdpowiedzUsuńKupiłam masło orzechowe dla dzieci- jednak nie chciały go jeść, stąd te ciasteczka :) Teraz masło kupuję częściej :) Zrobisz raz i koniec, już się od nich nie uwolnisz ha ha ha (płatki migdałowe nie są konieczne).
OdpowiedzUsuń