aromatyczne kotlety mielone z aromatycznym sosem
SKŁADNIKI:
mięso mielone- u mnie 0,5 kg
jajko- 1 sztuka
bułka tarta -3 duże łyżki
pieprz ziołowy, sól, imbir 1 łyżeczka, olej
na sos:
cebula- 1 średnia
0,5 L wody
rosołek drobiowy, lub bulion
margaryna- 1 łyżka
mąka 1 czubata łyżeczka
sól, pieprz, curry 3 łyżeczki
śmietana 12% ok 4 łyżek
WYKONANIE:
Składniki na kotlety łącznie z bułką tarta (tych kotletów nie obtaczamy w bułce) łączymy, dokładnie wyrabiamy
i smażymy na złoty kolor.
Pokrojoną cebulę i curry przysmażamy na margarynie,
jak się przyrumieni zalewamy wodą i dodajemy rosołek lub bulion , przyprawiamy i dodajemy mąkę ze śmietaną .
Komentarze
Prześlij komentarz