zupa marchewkowa z curry i imbirem
SKŁADNIKI:
*marchewka 25dag
*seler w korzeniu10dag
*czosnek 1 ząbek
*cebula 1/2 dużej
*imbir 1 mała łyżeczka startego
*curry 1/2 łyżeczki
*olej 2 łyżki
*bulion 0,5L
*sól
* sok z połowy limonki
*śmietana gęsta tyle łyżek ile porcji - z tego przepisu wyszły 3 spore porcje
*zielenina
WYKONANIE:
marchew imbir i seler ścieramy na drobnej tarce, cebulę i czosnek siekamy
cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy marchew, seler, imbir,czosnek,curry- smażymy mieszając kilka minut (ok5)
gotujemy wszystko pod przykryciem ok 15 min, miksujemy
przelewamy do garnka, zagotowujemy ponownie dodajemy sok z limonki , natka i śmietana ląduje w zupie ale już na talerzu :)
WNIOSKI:
Korciła mnie ta zupa od dłuższego czasu , zawiodłam się niestety - nie dla mojego podniebienia :( pomimo że lubię i curry i imbir -szczególnie świeży, za to moja córeczka wcina ze smakiem i pewnie dlatego zrobię te zupę jeszcze nie raz :)
.
Komentarze
Prześlij komentarz