ZUPA Z PORÓW
SKŁADNIKI:
20 dag porów
10 dag włoszczyzny
rosołki drobiowe w kostce
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
ziemianki - 2-3 szt.
śmietana - 1/8L
mąka- 1 łyżka
1/4 kostki margaryny
1/4 łyżki vegety
sól.pieprz
WYKONANIE:
warzywa ścieramy na tarce, pory kroimy w paski, zalewamy gorącą wodą dodajemy liść laurowy,pieprz ziarnisty, ziele angielskie, margarynę i vegetę -gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu bawimy się w wędkarzy - musimy wyłowić liść i wszystkie ziarenka po czym zupę miksujemy i z powrotem przelewamy do garnka
-dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki - gotujemy je do miękkości dodajemy rosołek drobiowy, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną .Zupę można podać również z grzankami
Komentarze
Prześlij komentarz