ZRAZY Z MIESA MIELONEGO W SOSIE ŚMIETANOWYM
SKŁADNIKI:
mięso mielone- 0,5 kg
olej
czerstwa bułka
cebula- 1/2 średniej sztuki
jajko- 1 szt
śmietana 12%- 1/8L
sól, pieprz, kostka rosołku drobiowego
natka pietruszki
mąka
WYKONANIE:
Bułkę moczymy w wodzie.
Cebulę smażymy na złoto
Mięso, bułkę, cebulę, sól, pieprz, jajo- wyrabiamy ręcznie - jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody .
Zwilżonymi dłońmi formujemy zraziki.
Obtaczamy w mące i obsmażamy na silnym ogniu ze wszystkich stron.
Zrazy przekłamany do garnka , zalewamy wrzątkiem dodajemy rosołek w kostce i dusimy 10-15 min .
Uduszone zrazy przyprawiamy, zagęszczamy mąką , dodajemy śmietanę i zieleninę.
Komentarze
Prześlij komentarz