ORZECHOWIEC - ciasto z orzechami i kremem
SKŁADNIKI:
CIASTO:
*45 DAG MĄKI
*1 JAJKO
*5 DAG MARGARYNY----------------MARGARYNĘ I MIÓD
*2 ŁYŻKI MIODU---------------------- ROZTOPIĆ I OSTUDZIĆ
*1 ŁYŻECZKA SODY
*3 ŁYŻKI ŚMIETANY
*15 DAG CUKRU
*AROMAT
MASA:
*0,5 L MLEKA
*0,5 SZKLANKI CUKRU
*2,5 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
*1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
*CUKIER WANILIOWY
*KOSTKA DOBREJ MARGARYNY
W SZKLANCE MLEKA WYMIESZAĆ SKŁADNIKI -OPRÓCZ MARGARYNY -WLAĆ DO POZOSTAŁEJ CZĘŚCI GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA- UGOTOWAĆ BUDYŃ, WYSTUDZIĆ.
MARGARYNĘ UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE BUDYNIU. PRZEKŁADAĆ PLACKI.
MASA ORZECHOWA:
*30 DAG ORZECHÓW WŁOSKICH
*10 DAG CUKRU
*12 DAG MASŁA
*2 ŁYŻKI MIODU
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ, ZAGOTOWAĆ I WYSTUDZIĆ.
WYKONANIE
ZE SKŁADNIKÓW NA CIASTO- ZAGNIEŚĆ CIASTO-
JEŚLI BĘDZIE ZBYT GĘSTE MOŻNA DODAĆ ŚMIETANĘ .PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI, JEDNĄ Z NICH UPIEC NA ZŁOTO W TEMP 200*C,
A DRUGĄ UPIEC WRAZ Z WYSTUDZONĄ MASĄ ORZECHOWĄ.
PO OSTYGNIĘCIU PRZEŁOŻYĆ KREMEM BUDYNIOWYM
I WSTAWIĆ DO LODÓWKI- NAJLEPSZE JEST NASTĘPNEGO DNIA ;)
Komentarze
Prześlij komentarz