ORZECHOWIEC - ciasto z orzechami i kremem



SKŁADNIKI:
          CIASTO:
*45 DAG MĄKI
*1 JAJKO
*5 DAG MARGARYNY----------------MARGARYNĘ I MIÓD
*2 ŁYŻKI MIODU---------------------- ROZTOPIĆ I OSTUDZIĆ
*1 ŁYŻECZKA SODY
*3 ŁYŻKI ŚMIETANY
*15 DAG CUKRU
*AROMAT

          MASA:
*0,5 L MLEKA
*0,5 SZKLANKI CUKRU
*2,5 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
*1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
*CUKIER WANILIOWY
*KOSTKA DOBREJ MARGARYNY
W SZKLANCE MLEKA WYMIESZAĆ SKŁADNIKI -OPRÓCZ MARGARYNY -WLAĆ DO POZOSTAŁEJ CZĘŚCI GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA- UGOTOWAĆ BUDYŃ, WYSTUDZIĆ.
MARGARYNĘ UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE BUDYNIU. PRZEKŁADAĆ PLACKI.

          MASA ORZECHOWA:


*30 DAG ORZECHÓW WŁOSKICH
*10 DAG CUKRU
*12 DAG MASŁA
*2 ŁYŻKI MIODU
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ, ZAGOTOWAĆ I WYSTUDZIĆ.


WYKONANIE
ZE SKŁADNIKÓW NA CIASTO- ZAGNIEŚĆ CIASTO- 

JEŚLI BĘDZIE ZBYT GĘSTE MOŻNA DODAĆ ŚMIETANĘ .PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI, JEDNĄ Z NICH UPIEC NA ZŁOTO W TEMP 200*C,

A DRUGĄ UPIEC WRAZ Z WYSTUDZONĄ MASĄ ORZECHOWĄ.
 PO OSTYGNIĘCIU PRZEŁOŻYĆ KREMEM BUDYNIOWYM 
I WSTAWIĆ DO LODÓWKI- NAJLEPSZE JEST NASTĘPNEGO DNIA ;)

Komentarze

Popularne posty