ŁAZANKI





Najlepsze tylko z dwóch rodzajów kapusty .



SKŁADNIKI:
          1/2 kg kapusty kiszonej
          1/2 kg kapusty słodkiej
          0,5 kg makaronu łazankowego
          4 kiełbaski zwyczajne
          15 dag wędzonego boczku
          1 duża cebula
          3 łyżki oleju
          pieprz, sól

WYKONANIE:
          Kapustę kiszoną zalewamy wrzątkiem w takiej ilości aby była przykryta wodą , do tego listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy ok 1 godz- do miękkości, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją opłukać po wodą zanim zalejemy ją wrzątkiem.

          Kapustę słodką szatkujemy ,również zalewamy wrzątkiem i zamiast  liścia i ziela - ja daję płaską łyżkę vegety.

          Cebule kroimy w kostkę , przesmażamy na oleju aż będzie szklista , następnie do tego dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek -smażymy na rumiano.

          Teraz wystarczy wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem - nie zapominając, że łazanki lubią duuużo pieprzu ;)

           Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu , łączymy wszystko razem i jeszcze raz mocno grzejemy ;)
mniam mniam.........pycha !


Komentarze

Popularne posty