zapiekanka z mielonego mięsa, marchwi i kalafiora




SKŁADNIKI:
1 mały kalafior
250g marchwi
1 cebula
1 łyżka sklarowanego masła
300 g mielonej wieprzowiny
sól, pieprz, curry w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
papryka w proszku
50g boczku
1 łyżka oleju
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
2 trójkąciki serka topionego z salami

WYKONANIE:
Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki-

włożyć do lekko osolonej wody i gotować  ok 8 min. po ugotowaniu odcedzić i zostawić 125 ml wody po gotowaniu.
Cebulę drobno pokroić ,zeszklić na maśle, dodać mięso mielone-

doprawić do smaku ziołami i podanymi przyprawami i przesmażyć.
Różyczki kalafiora ,marchew  i mięso poukładać na przemian w wysmarowanym  naczyniu do zapiekania.


Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju dodać do tego  mąkę

dodać do tego odstawioną wcześniej wodę i mleko- wszystko pogotować ok 5 min. dodać do tego  serki, mieszać żeby całkiem się rozpuściły- krótko zagotować- wytworzonym sosem polać zapiekankę

po czym wstawić ją do zimnego piekarnika
TEMPERATURA  I CZAS:
Ok 200*C - 35 MIN.
Po upieczeniu można posypać natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty