zapiekanka z mielonego mięsa, marchwi i kalafiora
SKŁADNIKI:
1 mały kalafior
250g marchwi
1 cebula
1 łyżka sklarowanego masła
300 g mielonej wieprzowiny
sól, pieprz, curry w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
papryka w proszku
50g boczku
1 łyżka oleju
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
2 trójkąciki serka topionego z salami
WYKONANIE:
Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki-
włożyć do lekko osolonej wody i gotować ok 8 min. po ugotowaniu odcedzić i zostawić 125 ml wody po gotowaniu.
Cebulę drobno pokroić ,zeszklić na maśle, dodać mięso mielone-
doprawić do smaku ziołami i podanymi przyprawami i przesmażyć.
Różyczki kalafiora ,marchew i mięso poukładać na przemian w wysmarowanym naczyniu do zapiekania.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju dodać do tego mąkę
dodać do tego odstawioną wcześniej wodę i mleko- wszystko pogotować ok 5 min. dodać do tego serki, mieszać żeby całkiem się rozpuściły- krótko zagotować- wytworzonym sosem polać zapiekankę
po czym wstawić ją do zimnego piekarnika
TEMPERATURA I CZAS:
Ok 200*C - 35 MIN.
Po upieczeniu można posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz