Biszkopt, który zawsze się udaje :)
SKŁADNIKI
5 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE :
Białka ubić na sztywno, dodać cukier.Żółtka wymieszać z proszkiem i octem- może troszkę rosnąć, dodawać do białek i dosypać wymieszane mąki i proszek- delikatnie wymieszać- broń boże nie mikserem !
Pieczemy :175*C- ok. 50 min.
I teraz dwie szkoły :
1- upiec biszkopt i po ostygnięciu przekroić - np. przy pomocy nitki ( nacinamy nożem biszkopt na jednej wysokości , w rowek przyłożyć nitkę i przyciągając ją do siebie uzyskamy idealne "cięcie")
wtedy wychodzi nam domowy torcik:
2-mozna rozsmarować na pergaminie cienką warstwę ciasta- oczywiście skracamy czas pieczenia ;)
po ostygnięciu wycinamy dowolny kształt, lub wycinamy po prostu od tortownicy.
Komentarze
Prześlij komentarz