Biszkopt, który zawsze się udaje :)





 BISZKOPT




         SKŁADNIKI
         5 jajek
         1 szkl. cukru
         3/4 szkl. mąki tortowej
         1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
         2 łyżeczki octu
         1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE :
         Białka ubić na sztywno, dodać cukier.
         Żółtka wymieszać z proszkiem i octem- może troszkę rosnąć, dodawać do białek i dosypać                  wymieszane mąki i proszek- delikatnie wymieszać- broń boże nie mikserem !
Pieczemy :175*C- ok. 50 min.

I teraz dwie szkoły :
1- upiec biszkopt i po ostygnięciu przekroić - np. przy pomocy nitki ( nacinamy nożem biszkopt na jednej wysokości , w rowek przyłożyć nitkę i przyciągając ją do siebie uzyskamy idealne "cięcie")
wtedy wychodzi nam domowy torcik:

2-mozna rozsmarować na pergaminie cienką warstwę ciasta- oczywiście skracamy czas pieczenia ;)
po ostygnięciu wycinamy dowolny kształt, lub wycinamy po prostu od tortownicy. 







Komentarze

Popularne posty