Marchew na gęsto - nikt nie robi takiej pysznej jak moja mamusia ;)
Składniki:
-marchew ok 1/2 kg
-cebula- 1 nieduża sztuka
-mąka pszenna- 2 łyżki
-śmietana 1 łyżka
-sól, cukier, pieprz
- 2 łyżki oleju
Marchwę kroimy w kosteczkę i zalewamy wrzątkiem tak aby ledwo była przykryta wodą, do tego dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i doprawiamy do smaku ( ja bym dała 1/2 łyżeczki cukru, 2-3 szczypty soli, i pieprz nie za dużo bo będzie miała brzydki kolor ;) przykrywamy i gotujemy kilka minut aż będzie miękka marchewka.
robimy bardzo lekką zasmażkę - bladozłotą i dodajemy do marchewki, teraz tylko zagotować i po zjęciu z ognia dodajemy śmietanę i gotowe
smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz