PIERSI KURCZAKA " MUMIA " W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Pierś z kurczaka Mumia

Połączenie delikatnych piersi kurczaka z aromatycznym warzywnym farszem i złocistym,  chrupiącym  ciastem francuskim to pomysł, który robi wrażenie zarówno wizualnie,  jak i smakowo. Farsz z papryki, cukinii i cebuli nadaje mięsu soczystości oraz wyrazistego charakteru,  a ciasto francuskie otula całość niczym chrupiąca kołderka. 

Danie, zwane żartobliwie jako "mumia", zaskakuje formą podania- mięso zawinięte w ciasto wygląda efektownie,  a przy tym kryje wewnątrz bogactwo smaków. To świetna propozycja na obiad,  kolację z rodziną lub elegancką kolację we dwoje. 

Składniki:

● 2 piersi z kurczaka 

● 1/2 średniej cebuli,  drobno posiekanej 

● 1/2 średniej papryki czerwonej,  pokrojonej w kostkę 

● 1/2 małej cukinii,  pokrojonej w kostkę 

● 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

● 5 g masła klarowanego 

● sól i pieprz do smaku 

● szczypta ziół prowansalskich

● 1 arkusz ciasta francuskiego 

● 1 jajko (roztrzepane,  do posmarowania)

Wykonanie:

1. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj paprykę i duś około 5 minut. 

2. Następnie dodaj cukinię i duś kolejne 5 minut. 

3. Dodaj koncentrat pomidorowy,  dopraw solą,  pieprzem  i ziołami prowansalskimi. 

4. Piersi kurczaka natnij tworząc kieszonki, i wypełnij je przygotowanym farszem. 

5. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na porcje  odpowiednie do owinięcia mięsa.  Ułóż piersi na cieście i zawiń (patrz zdjęcie).

6. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem,  a następnie lekko posól. 

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut (termoobieg), następnie przełącz na grzanie góra-dół, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 20 minut.

Praktyczne wskazówki:

○ Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku można dodać do farszu startego żółtego sera.

○Jeśli potrawa jest gotowa wcześniej niż pora obiadu- pozostaw mięso piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ponieważ ciasto francuskie straci chrupkości. 

○ Na blogu znajdziesz również przepis na "Mumię" ze szpinakiem i serem feta.

○ Farsz możesz zastąpić każdym innym,  na przykład pieczarkami z żółtym serem.






Komentarze

Popularne posty