PIERSI KURCZAKA " MUMIA " W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Połączenie delikatnych piersi kurczaka z aromatycznym warzywnym farszem i złocistym, chrupiącym ciastem francuskim to pomysł, który robi wrażenie zarówno wizualnie, jak i smakowo. Farsz z papryki, cukinii i cebuli nadaje mięsu soczystości oraz wyrazistego charakteru, a ciasto francuskie otula całość niczym chrupiąca kołderka.
Danie, zwane żartobliwie jako "mumia", zaskakuje formą podania- mięso zawinięte w ciasto wygląda efektownie, a przy tym kryje wewnątrz bogactwo smaków. To świetna propozycja na obiad, kolację z rodziną lub elegancką kolację we dwoje.
Składniki:
● 2 piersi z kurczaka
● 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
● 1/2 średniej papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
● 1/2 małej cukinii, pokrojonej w kostkę
● 1 łyżka koncentratu pomidorowego
● 5 g masła klarowanego
● sól i pieprz do smaku
● szczypta ziół prowansalskich
● 1 arkusz ciasta francuskiego
● 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)
Wykonanie:
1. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj paprykę i duś około 5 minut.
2. Następnie dodaj cukinię i duś kolejne 5 minut.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Piersi kurczaka natnij tworząc kieszonki, i wypełnij je przygotowanym farszem.
5. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na porcje odpowiednie do owinięcia mięsa. Ułóż piersi na cieście i zawiń (patrz zdjęcie).
6. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, a następnie lekko posól.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut (termoobieg), następnie przełącz na grzanie góra-dół, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 20 minut.
Praktyczne wskazówki:
○ Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku można dodać do farszu startego żółtego sera.
○Jeśli potrawa jest gotowa wcześniej niż pora obiadu- pozostaw mięso piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ponieważ ciasto francuskie straci chrupkości.
○ Na blogu znajdziesz również przepis na "Mumię" ze szpinakiem i serem feta.
○ Farsz możesz zastąpić każdym innym, na przykład pieczarkami z żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz