Pierś z kurczaka "Mumia" w cieście francuskim z farszem serowo- szpinakowym


Szpinak i ser to duet,  który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. W połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim całość staje się eleganckim daniem, które z powodzeniem można podawać zarówno na uroczysty obiad,  jak i na romantyczną kolację. 

Dzięki dodatkowi czosnku i gałki muszkatołowej farsz nabiera aromatu, a ser- kremowej konsystencji,  która świetnie łączy wszystkie składniki. 

Składniki:

● 2 piersi z kurczaka 

● 150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, dobrze odciśniętego z wody).

● 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 

● 100 g sera feta

● 50 g sera mozzarella 

● 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy

● szczypta gałki muszkatołowej 

● sól i pieprz do smaku 

● 1 arkusz ciasta francuskiego 

● 1 jajko ( roztrzepane, do posmarowania ciasta)

Wykonanie: 

1. Na maśle lub oliwie podsmaż szpinak z czosnkiem,  aż zmniejszy swoją objętość. 

2. Dodaj pokruszoną fetę i mozzarellę- wymieszaj i dopraw do smaku solą,  pieprzem i gałką muszkatołową.  Odstawić do przestudzenia. 

3. Piersi kurczaka natnij, tak żeby powstała kieszonka i umieść w niej farsz szpinakowy. 

4. Ułóż pierś na cieście francuskim, zawiń naprzemiennie paskami ciasta.

5. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie lekko posól. 

6. Piecz w nagrzanym piekarniku: 15 minut w 200°C (termoobieg), następnie  20 minut w 180°C (grzanie góra- dół), aż ciasto będzie złociste. 

Praktyczne wskazówki:

○ Do farsz możesz dodać suszone pomidory lub orzechy włoskie- będzie ciekawsza tekstura i smak.

○ Dla wyraźniejszego smaku możesz dodać ser pleśniowy ( zamiast części fety).

○ Najlepiej smakuje z lekką sałatką skropioną oliwą z oliwek  lub sosem jogurtowo- czosnkowym. 

Komentarze

Popularne posty