Pierś z kurczaka "Mumia" w cieście francuskim z farszem serowo- szpinakowym
Szpinak i ser to duet, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. W połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim całość staje się eleganckim daniem, które z powodzeniem można podawać zarówno na uroczysty obiad, jak i na romantyczną kolację.
Dzięki dodatkowi czosnku i gałki muszkatołowej farsz nabiera aromatu, a ser- kremowej konsystencji, która świetnie łączy wszystkie składniki.
Składniki:
● 2 piersi z kurczaka
● 150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, dobrze odciśniętego z wody).
● 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
● 100 g sera feta
● 50 g sera mozzarella
● 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
● szczypta gałki muszkatołowej
● sól i pieprz do smaku
● 1 arkusz ciasta francuskiego
● 1 jajko ( roztrzepane, do posmarowania ciasta)
Wykonanie:
1. Na maśle lub oliwie podsmaż szpinak z czosnkiem, aż zmniejszy swoją objętość.
2. Dodaj pokruszoną fetę i mozzarellę- wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do przestudzenia.
3. Piersi kurczaka natnij, tak żeby powstała kieszonka i umieść w niej farsz szpinakowy.
4. Ułóż pierś na cieście francuskim, zawiń naprzemiennie paskami ciasta.
5. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie lekko posól.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku: 15 minut w 200°C (termoobieg), następnie 20 minut w 180°C (grzanie góra- dół), aż ciasto będzie złociste.
Praktyczne wskazówki:
○ Do farsz możesz dodać suszone pomidory lub orzechy włoskie- będzie ciekawsza tekstura i smak.
○ Dla wyraźniejszego smaku możesz dodać ser pleśniowy ( zamiast części fety).
○ Najlepiej smakuje z lekką sałatką skropioną oliwą z oliwek lub sosem jogurtowo- czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz