Keto chleb- prosty i sycący bochenek bez mąki pszennej



KETO CHLEB


Jednym z największych wyzwań podczas diety ketogenicznej jest... chleb. To właśnie za nim najczęściej tęsknimy,  kiedy eliminujemy węglowodany.  Na szczęście istnieje wiele alternatyw, które pozwalają cieszyć się pieczywem bez wyrzutów sumienia- jednym z nich jest Keto chleb z siemienia lnianego i babki jajowatej.

Ten przepis jest nie tylko prosty, ale także bardzo sycący.  Siemię lniane dostarcza błonnika, kwasów omega-3 i daje uczucie pełności na długo,  a babka jajowata ( łupiny nasion Plantago psyllium, znane też jako psyllium husk) odpowiada za idealną, chlebową strukturę.  To właśnie ona sprawia,  że ciasto pięknie wiąże się po dodaniu gorącej wody i przypomina tradycyjne pieczywo. 

Taki chleb świetnie smakuje zarówno z masłem, jak i pastami kanapkowymi. Można go też opiekać w tosterze- wtedy jeszcze bardziej przypomina klasyczny bochenek.

Przepis na Keto chleb z siemienia lnianego 

Składniki:

240 G siemię lniane, zmielone

40 g babki jajowatej, zmielonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

320 ml gorącej wody

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
2. Dodaj gorącą wodę i dokładnie połącz.
3. Odstaw mase do ostudzenia, a następnie wyrób rękoma.
4. Uformuj mały bochenek (na duży- podwój proporcje składników) i przełóż na papier do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
6. Ostudzić na kratce i ciesz się świeżym Keto chlebem!


Suche składniki wymieszać, dodać gorącą wodę, połączyć, a po ostudzeniu wyrobić rękoma. Uformować bochenek. Piec 50 min/ 180 st.

Komentarze

Popularne posty