Keto chleb- prosty i sycący bochenek bez mąki pszennej
KETO CHLEB
Ten przepis jest nie tylko prosty, ale także bardzo sycący. Siemię lniane dostarcza błonnika, kwasów omega-3 i daje uczucie pełności na długo, a babka jajowata ( łupiny nasion Plantago psyllium, znane też jako psyllium husk) odpowiada za idealną, chlebową strukturę. To właśnie ona sprawia, że ciasto pięknie wiąże się po dodaniu gorącej wody i przypomina tradycyjne pieczywo.
Taki chleb świetnie smakuje zarówno z masłem, jak i pastami kanapkowymi. Można go też opiekać w tosterze- wtedy jeszcze bardziej przypomina klasyczny bochenek.
Przepis na Keto chleb z siemienia lnianego
Składniki:
240 G siemię lniane, zmielone
40 g babki jajowatej, zmielonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
2. Dodaj gorącą wodę i dokładnie połącz.
3. Odstaw mase do ostudzenia, a następnie wyrób rękoma.
4. Uformuj mały bochenek (na duży- podwój proporcje składników) i przełóż na papier do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
6. Ostudzić na kratce i ciesz się świeżym Keto chlebem!
Suche składniki wymieszać, dodać gorącą wodę, połączyć, a po ostudzeniu wyrobić rękoma. Uformować bochenek. Piec 50 min/ 180 st.


Komentarze
Prześlij komentarz