Keto papryka faszerowana duszona- sycący obiad bez węglowodanów
4 papryki- przeciąć jak na zdjęciu, usunąć gniazda nasienne.
1/2 małego kalafiora- zetrzeć na tarce jarzynowej
1 mała cebula- pokroić w kostkę
2 ząbki czosnku- posiekać
40 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka śmietany 30%
1L bulionu
1 łyżka smalcu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Wykonanie:
1. Na smalcu podsmaż cebulę, dodaj czosnek i starty kalafior. Lekko posól i smaż około 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
2. W misce połącz podsmażony kalafior z mięsem mielonym i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
3. Farsz podziel na 4 porcje i nadziej nimi przygotowane papryki.
4. Na dnie dużego garnka ułóż liście laurowe i ziele angielskie. Ułóż ciasno papryki i zalej gorącym bulionem do 1/3 wysokości warzyw.
5. Duś pod przykryciem około 1 godziny, uzupełniając odparowany bulion w razie potrzeby.
6. Gotowe papryki wyłóż na talerze. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zagotuj. Dodaj śmietanę, ponownie zagotuj.
7. Papryki polej sosem, opcjonalnie posyp koperkiem.

Komentarze
Prześlij komentarz