Ciasto z mikrofalówki bez cukru i mąki- ekspresowy deser Keto



Dieta ketogeniczna wcale nie oznacza rezygnacji z deserów. Wręcz przeciwnie- wystarczy odrobina kreatywności, by przygotować coś pysznego i słodkiego, a przy tym całkowicie zgodnego z zasadami Keto. 

Jednym z takich pomysłów jest Keto ciasto z mikrofalówki- szybkie,  mięciutkie i czekoladowe. Nie wymaga piekarnika ani długiego wyrabiania, a przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut. To świetna opcja, gdy nagle najdzie ochota na coś słodkiego albo gdy potrzebujesz prostego deseru do kawy.

Zamiast mąki pszennej używamy mąki migdałowej, która jest niskowęglowodanowa i nadaje ciastu delikatną,  lekko orzechową nutę. Do słodzenia świetnie sprawdza się erytrol, czyli naturalny słodzik,  który nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dodatek kakao sprawia,  że całość smakuje jak klasyczny, czekoladowy mug cake- ale w wersji Keto i bez wyrzutów sumienia. 

Przepis na Keto ciasto z mikrofalówki (1porcja)
Składniki:

● 1 łyżka masła (rozpuszczonego w mikrofalówce przez 10-15 sekund)

● 1 jajko

● 3 płaski łyżki mąki migdałowej

● 1 łyżeczka kakao

● 1,5  łyżeczki erytrytolu

● 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

● 1 łyżeczka masła 

● 1 łyżeczka kakao

● 1 łyżeczka erytrytolu 

Wykonanie:

1. Do kubka lub małej miseczki wlej roztopione masło. Dodaj jajko i energicznie wymieszaj.

2. Wsyp mąkę migdałową, kakao, erytrytol i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj,  aż masa będzie jednolita. 

3. Wstaw kubek do mikrofalówki i podgrzewaj przez 1,5-2 minuty (czas zależy od mocy mikrofalówki).

4. W osobnym naczyniu rozpuść masło z kakao i erytrytolem (ok. 10 sekund w mikrofalówce). Wymieszaj 

5. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.


Komentarze

Popularne posty