Keto sałatka z tuńczykiem
Tuńczyk to jeden z ulubionych składników w diecie ketogenicznej- bogaty w białko, zdrowe tłuszcze i niezwykle sycący. W połączeniu z jajkami, świeżymi warzywami i oliwkami tworzy kolorową, pełnowartościową sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako szybki lunch czy kolacja.
● 100 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
● 2 jajka ugotowane na twardo
● 50 g papryki czerwonej
● 1/2 pomidora
● 50 g ogórka
● 6 czarnych oliwek
● 1/2 małej czerwonej cebuli
● 50 g miksu sałat
Sos:
● 25 g oliwy z oliwek
● 1 łyżka octu winnego
● 1/2 łyżeczki erytrytolu
● sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Jajka i warzywa pokrój według uznania.
2. W dużej misce wymieszaj sałatę, tuńczyka, warzywa i oliwki.
3. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, erytrytol, sól i pieprz.
4. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
5. Przed podaniem posyp całość płatkami chilli.

Komentarze
Prześlij komentarz