Keto sałatka z tuńczykiem


Tuńczyk to jeden z ulubionych składników w diecie ketogenicznej- bogaty w białko, zdrowe tłuszcze i niezwykle sycący. W połączeniu z jajkami,  świeżymi warzywami i oliwkami tworzy kolorową, pełnowartościową sałatkę,  która doskonale sprawdzi się jako szybki lunch czy kolacja. 

Dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy z oliwek I octu winnego całość nabiera świeżości,  a posypka z płatków chilli nadaje lekko pikantnego charakteru. To świetny przepis dla wszystkich,  którzy chcą przygotować prostą,  ale efektowną i bardzo smaczną potrawę keto. 

Przepis na keto sałatkę z tuńczykiem (1 porcja)

Składniki:

● 100 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)

● 2 jajka ugotowane na twardo

● 50 g papryki czerwonej

● 1/2 pomidora

● 50 g ogórka

● 6 czarnych oliwek 

● 1/2 małej czerwonej cebuli

● 50 g miksu sałat

Sos:

● 25 g oliwy z oliwek

● 1 łyżka octu winnego 

● 1/2 łyżeczki erytrytolu 

● sól i pieprz do smaku 

Wykonanie:

1. Jajka i warzywa pokrój według uznania. 

2. W dużej misce wymieszaj sałatę,  tuńczyka,  warzywa  i oliwki. 

3. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny,  erytrytol, sól i pieprz. 

4. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. 

5. Przed podaniem posyp całość płatkami chilli. 

Komentarze

Popularne posty