Keto sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorem- kolorowy i sycący posiłek


Sałatki w diecie ketogenicznej mogą być nie tylko lekkie, ale i bardzo pożywne. Kluczem jest odpowiednie połączenie warzyw z białkiem i zdrowymi tłuszczami. Tak właśnie powstaje keto sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorem- kolorowe,  pełne smaku i wartości odżywczych danie, które sprawdzi się jako lunch lub kolacja. 

Brokuły gotowane al dente nadają chrupkości i lekkości, jajka dostarczają sycącego białka i tłuszczu, a szynka uzupełnia całość w bardziej wytrawną nutę. Dzięki dodatkowi prażonych płatków migdałowych sałatka zyskuje nie tylko orzechowy smak,ale też przyjemną chrupkości.

Całość wieńczy kremwy sos na bazie jogurtu greckiego z olejem z awokado i ostrą papryką- prosty,  a jednocześnie pełen aromatu. 

Przepis na Keto sałatkę z brokułami,  jajkiem i pomidorem (1 porcja)

 Składniki:

● 130 g brokułów (ugotowanych 4 min, ale dente)

● 2 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone)

● 1 mały pomidor (pokrojony w kostkę)

● 1/4 papryki (pokrojonej w kostkę)

● 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)

● 50 g szynki gotowanej ( pokrojonej w paseczki lub kostkę)

● 1 łyżka płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)

Na sos:

● 2 łyżki jogurtu greckiego 

● 1 łyżka oleju z awokado 

● sól i pieprz do smaku 

● szczypta ostrej papryki 

● 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Wykonanie:

1. Brokuły ugotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie,  a następnie ostudź.

2. W misce połącz brokuły , jajka, pomidora, paprykę, cebulę i szynkę. 

3. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt grecki, olej z awokado, czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz,.

4. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. 

5. Na wierzchu posyp prażonymi płatkami migdałowymi. 


Komentarze

Popularne posty