Keto sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorem- kolorowy i sycący posiłek
● 130 g brokułów (ugotowanych 4 min, ale dente)
● 2 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone)
● 1 mały pomidor (pokrojony w kostkę)
● 1/4 papryki (pokrojonej w kostkę)
● 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
● 50 g szynki gotowanej ( pokrojonej w paseczki lub kostkę)
● 1 łyżka płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
Na sos:
● 2 łyżki jogurtu greckiego
● 1 łyżka oleju z awokado
● sól i pieprz do smaku
● szczypta ostrej papryki
● 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Wykonanie:
1. Brokuły ugotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź.
2. W misce połącz brokuły , jajka, pomidora, paprykę, cebulę i szynkę.
3. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt grecki, olej z awokado, czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz,.
4. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj.
5. Na wierzchu posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Komentarze
Prześlij komentarz