Keto Łosoś pieczony z warzywami


Pieczony łosoś to danie, które idealnie wpisuje się w dietę ketogeniczną- jest bogaty w zdrowe tłuszcze, lekkostrawny i bardzo sycący. W połączeniu z warzywach pieczonymi w ziołach powstaje pełnowartościowy posiłek, który zachwyci zarówno na co dzień,  jak i podczas rodzinnego obiadu. 

Delikatny łosoś ze skórą po zapieczeniu nabiera chrupkości i aromatu, a dodatek masła oraz oliwy podkreśla jego smak. Warzywa- brokuły,  cukinia i papryka- są chrupiące i pełne koloru. Całość skropiona sokiem z cytryny daje efekt lekkiego,  świeżego i bardzo apetycznego dania. 

To prosta potrawa, która wygląda elegancko i smakuje wykwintnie- a jednocześnie jest w 100% zgodna z keto. 

Przepis na keto łososia pieczonego z warzywami 

Składniki:

● 150 g łososia ze skórą

● 100 g cukinii

● 100 g czerwonej papryki

● 100 g brokułów

● 10 g dobrej jakości oleju do smażenia

● 10 g oliwy z oliwek

● 5 g masła

● sok z cytryny 

● sól, pieprz

● pieprz ziołowy 

● zioła prowansalskie 

Wykonanie:

1. Brokuły ugotuj we wrzątku  przez 3 minuty,  następnie odcedź.

2. Cukinie i paprykę pokrój na większe kawałki i posmaż na oleju, aż będą chrupiące.

3. Przełożyć warzywa naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż brokuły, dopraw solą,  pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Całość skrop oliwą z oliwek.  

4. Łososia lekko posóli połóż na warzywach skórą do góry. 

5. Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C, termoobieg) przez 15 minut. 

6. Po tym czasie na skórze łososia połóż kawałek masła i zapiekaj jeszcze 5 minut.

7. Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu. 


Komentarze

Popularne posty