Keto Łosoś pieczony z warzywami
Pieczony łosoś to danie, które idealnie wpisuje się w dietę ketogeniczną- jest bogaty w zdrowe tłuszcze, lekkostrawny i bardzo sycący. W połączeniu z warzywach pieczonymi w ziołach powstaje pełnowartościowy posiłek, który zachwyci zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnego obiadu.
● 150 g łososia ze skórą
● 100 g cukinii
● 100 g czerwonej papryki
● 100 g brokułów
● 10 g dobrej jakości oleju do smażenia
● 10 g oliwy z oliwek
● 5 g masła
● sok z cytryny
● sól, pieprz
● pieprz ziołowy
● zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Brokuły ugotuj we wrzątku przez 3 minuty, następnie odcedź.
2. Cukinie i paprykę pokrój na większe kawałki i posmaż na oleju, aż będą chrupiące.
3. Przełożyć warzywa naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż brokuły, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość skrop oliwą z oliwek.
4. Łososia lekko posóli połóż na warzywach skórą do góry.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C, termoobieg) przez 15 minut.
6. Po tym czasie na skórze łososia połóż kawałek masła i zapiekaj jeszcze 5 minut.
7. Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu.

Komentarze
Prześlij komentarz